Услуги
Hi, How Can We Help You?

Як бізнесу отримати компенсацію збитків від війни?

Внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України не тільки наші громадяни, а й юридичні особи зазнали значних втрат.

З метою отримання компенсації за знищення та пошкодження об’єктів нерухомого майна юридичні особи мають дотриматись певного  алгоритму дій. Вони полягають у наступному.

Компенсація збитків від війни для бізнеса

Відповідно до Порядку подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 березня 2022 р. № 380, юридичні особи мають подати інформаційне повідомлення до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Для подання інформаційного повідомлення юридичною особою представнику юридичної особи необхідно:

  • створити особистий електронний кабінет користувача на Порталі Дія та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;
  • заповнити інформаційне повідомлення, яке формується засобами Порталу Дія, та накласти кваліфікований електронний підпис представника юридичної особи.

При поданні заяви необхідно врахувати, що пошкоджені об’єкти нерухомого майна - об’єкти нерухомого майна, які розташовані в Україні та пошкоджені внаслідок бойових дій та можуть бути відновлені шляхом поточного або капітального ремонту, реконструкції чи реставрації, відновлення яких є економічно доцільним. В той час, як знищені об’єкти нерухомого майна - об’єкти нерухомого майна, які розташовані в Україні та стали непридатними для використання за цільовим призначенням внаслідок бойових дій,  відновлення яких є неможливим шляхом поточного або капітального ремонту, реконструкції, реставрації чи економічно недоцільним.

Перелік документів для отримання компенсації збитків від війни для бізнеса

До заяви про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна додаються, в залежності від виду об’єкту:

  • копія документа, що підтверджує право власності на об’єкт нерухомого майна (крім випадків, якщо право власності на відповідний об’єкт нерухомого майна зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно);
  • копія договору або іншого документа, що підтверджує придбання неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, та документ, що відповідно до законодавства підтверджує сплату грошових коштів за такий об’єкт;
  • копія договору або іншого документа, що підтверджує інвестування/фінансування будівництва об’єкта, та документ, що відповідно до законодавства підтверджує сплату грошових коштів за такий об’єкт
  • фіксація руйнування - документи (у тому числі фото та відеоматеріали) об’єкта нерухомого майна до/після знищення (за наявності).

Заява про надання компенсації за знищений об’єкт та її строки розгляду

Заява про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна направляється на розгляд Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації, уповноваженої розглядати заяви про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна на відповідній території, автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Строк розгляду заяви про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна Комісією з розгляду питань щодо надання компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня подання заяви.

Алгоритм дій отримання компенсації збитків від війни для бізнеса

Детальний алгоритм визначено Законом України  «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України».

Водночас, на наш погляд, зазначений вище Закон більше уваги приділяє фізичним особам, що стосується юридичних осіб, ми вважаємо, що більш дієвим механізмом отримання відшкодування завданих збитків, до яких відносяться:

  • прямі матеріальні збитки, у зв’язку з втратою чи пошкодженням майна підприємства внаслідок воєнних дій;
  • невиконання умов господарських договорів;
  • упущена вигода.

Це саме претензійно-позовна робота та отримання рішення європейського суду, на підставі рішення українського. У  2022 році Україна ратифікувала Конвенцію про виконання судових рішень, яка була укладена у 2019 році та яка є міжнародним договором, що зобов'язує договірні держави визнавати та виконувати судові рішення, винесені у цивільних або комерційних справах в державах-учасницях. На підставі цієї Конвенції з 1 вересня 2023 року ЄС і Україна визнаватимуть та виконуватимуть судові рішення одне одного. Таким чином судове рішення, винесене Українським судом щодо збитків, завданих війною, буде визнане європейським судом правомочним та з агресора будуть стягнуті кошти за завдані збитки! Більш детально із цим можна ознайомитись на сторінці.

Переваги звернення бізнесу до компанії «Бізнес Ассіст» в отримати компенсацію збитків від війни

В даному випадку крім позовної заяви, яку Вам допоможуть скласти наші Партнери Адвокати, найбільш важливим є визначення величини матеріального збитку. Матеріальний збиток може бути розрахований як у форматі Звіту про незалежну оцінку так і у форматі Висновку експерта. Більш детально із цим можна ознайомитись на сторінці «Оцінка збитків підприємства від війни».

Варто зауважити, що фахівці Фахівці ТОВ «Бізнес Ассіст» це кваліфіковані судові експерти та оцінювачі із досвідом роботи понад 20 років. Які також сертифіковані в  Європейській групі асоціацій оцінювачів TEGoVA (The European Group of Valuers Associations),  яка вже тривалий час визначає основні напрямки розробки законодавства і стандартизації Євросоюзу з питань оцінки. Та мають статус  «Визнаного Європейського оцінювача» (REV, TEGoVA). Статус REV є ознакою переваги в практичній галузі оцінки, демонструючи міжнародним і місцевим клієнтам високий кваліфікаційний рівень оцінювача, який у своїй роботі керується найсучаснішими практиками та європейськими стандартами.

  Слава Україні! Разом до Перемоги! Агресора буде покарано!

Замовити оцінку
ЯК НАС ЗНАЙТИ?