Услуги
Hi, How Can We Help You?

Судовий прецедент - стягнення з російської федерації шкоди внаслідок війни

Фахівці ТОВ «Бізнес Ассіст» проводили опитування серед постраждалих від збройної агресії російської федерації, стосовно готовності замовлення розрахунку вартості завданих збитків. Більшість респондентів була готова замовити відповідні розрахунки, однак не були впевнені, що отримавши розрахунок обсягу збитків, визначених суб’єктом оціночної діяльності або судовим експертом, справа матиме судову перспективу. Що мало значний вплив на прийняття ними рішення щодо розміщення такого замовлення. 

Втім, 26 квітня 2023 року Господарський суд Чернігівської області виніс рішення у справі №927/228/23 про стягнення з російської федерації шкоди  спричиненої збройною військовою агресією. Позов потерпілої сторони був задоволений у повному обсязі.

Як проводилась оцінка і доказування величини шкоди в судовому порядку 

Вважаємо за доцільне навести основні етапи доказування величини завданої шкоди.
Спочатку потерпілою стороною була проведена самостійна робота по фіксації шкоди спричиненої збройною військовою агресією.

Видано наказ «Про проведення інвентаризації наявності та якості власної продукції на складах» з створенням відповідної комісії.

За результатами роботи комісії оформлено Інвентаризаційний опис № 1 товарно-матеріальних цінностей та Відомість результатів інвентаризації товарно-матеріальних цінностей. Проведено самостійні обстеження і огляд активів. Такі обстеження здійснювались, як і інвентаризація сільгосппродукції, комісійно. Для участі у роботі комісії листом запрошувався представник сільради. У процесі роботи комісії було оформлено з фотофіксацією  акти пошкодження майна.

Після цього у суб’єкта оціночної діяльності замовлявся  Звіт про оцінку збитків завданих внаслідок пошкодження майна у зв`язку із збройною агресією російської федерації.

Для забезпечення об`єктивності вищенаведеного Звіту у порядку ст. 101 ГПК України замовлялося проведення судово-економічної експертизи стосовно документального підтвердження збитків завданих внаслідок пошкодження майна у зв`язку із збройною агресією російської федерації.

Висновком судово-економічної експертизи, у межах наданих на дослідження документів, з урахуванням Звіту про оцінку збитків завданих внаслідок пошкодження майна у зв`язку із збройною агресією російської федерації, підтверджувався розрахунок розміру неодержаного прибутку (упущеної вигоди) внаслідок збройної агресії російської федерації документально та розрахунково була підтверджена сума упущеної вигоди.

У рішенні зазначено, що оскільки оцінені збитки беззаперечно спричинені військовою агресією російською федерацією проти України, то відповідальною за них є російська федерація, як держава, і саме вона має відшкодувати ці збитки.

У  2022 році Україна ратифікувала Конвенцію про виконання судових рішень, яка була укладена у 2019 році та яка є міжнародним договором, що зобов'язує договірні держави визнавати та виконувати судові рішення, винесені у цивільних або комерційних справах в державах-учасницях. На підставі цієї Конвенції з 1 вересня 2023 року ЄС і Україна визнаватимуть та виконуватимуть судові рішення одне одного.

Таким чином судове рішення, винесене Українським судом по справі 927/228/23 буде визнане європейським судом правомочним та з агресора будуть стягнуті кошти за завдані збитки!

Тому, шановні клієнти, не зволікайте із замовленням розрахунків завданих збройною військовою агресією російської федерації збитків, а фахівці ТОВ «Бізнес Ассіст» будуть мати можливість надати ВАМ кваліфіковану допомогу у вирішенні вищенаведених питань.

Слава Україні! Разом до Перемоги! Агресора буде покарано!

Замовити оцінку
ЯК НАС ЗНАЙТИ?