Услуги
Hi, How Can We Help You?

Як зафіксувати своє пошкоджене майно?

Внаслідок збройної агресії російської федерації фізичні та юридичні особи України зазнали збитків, їх нерухоме майно було пошкоджене або знищене. Зрозуміло, що власник майна хоче отримати компенсацію завданих збитків. З цією метою виникає необхідність у доведенні факту настання події та розрахунку величини нанесеної шкоди.

Першочерговим етапом є фіксація пошкоджень майна, яка може бути проведена як власником майна самостійно так і із залученням відповідних фахівців (експертів). Розглянемо обидва випадки.

Самостійна фіксація пошкоджень майна:

  1. Підготовка документів, що посвідчують право власності та відображають характеристики майна (договір купівлі-продажу, свідоцтво про право власності на нерухомість, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину, договір міни, державний акт на земельну ділянку, витяги з реєстрів прав на нерухоме майно,  технічний паспорт тощо).
  2. Складання акту про подію із залученням представників органів державної влади та місцевого самоврядування  (у разі можливості). Якщо такої можливості немає, акт складається самостійно у довільній формі, в якості свідків можна запросити сусідів.
  3. Відео та фотофіксація - зробити максимальну кількість фото та відеоматеріалів, на яких буде зображено пошкоджений об’єкт нерухомого майна. Звернути увагу на те, щоб спочатку були зроблені фотографії загального вигляду та найближчого оточення, а потім вже безпосередньо пошкоджень, у разі можливості використати рулетку, для відображення обсягів руйнувань.
  4. Зібрати письмові пояснення у свідків події.
  5. У разі наявності висвітлення інциденту в засобах масової інформації, зберегти цю інформацію та матеріали.
  6. Скласти креслення або схему із зображенням місця події, місць ураження, траєкторії та напрямку прильоту.
  7. Зібрати фотоматеріали (у разі наявності), які відображають стан майна до пошкодження.  
  8. Заява про злочин до правоохоронних органів із наданням доказів руйнування майна. Отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Які фахівці проводять обстеження пошкодженого майна

Важливою складовою підготовки матеріалів для подальшого отримання компенсації за пошкоджене майно є обстеження пошкодженого об’єкту та оцінка збитків. У разі наявності незначних пошкоджень або певного будівельного досвіду, акт обстеження можна скласти самостійно, однак у разі наявності значних пошкоджень – огляд та обстеження має проводитися фахівцями, зазначеними у Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2017 № 257 (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2022 № 423), а саме:

  • інженер-проектувальник з кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія», який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією «інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення механічного опору та стійкості»;
  • експерт будівельний з кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія», який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією «експертиза проектної документації у частині забезпечення механічного опору та стійкості»;
  • інженер-консультант (будівництво) із кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія».

В даному розділі мова йде як раз про другий варіант фіксації пошкоджень майна, що може бути проведений із залученням відповідних фахівців (експертів).

Етапи обстеження та оцінки пошкодженого майна

Обстеження об’єкта включає комплекс заходів, спрямованих на визначення і проведення оцінки фактичних значень параметрів технічного стану будівельних конструкцій, характеристик основи фундаментів, інженерних мереж і систем (крім технологічного устаткування), що характеризують експлуатаційну надійність об’єкта.

У кінці обстеження складається звіт про результати обстеження із рекомендаціями щодо подальшої експлуатації. Звіт про оцінку має містити висновок про технічний стан, рекомендації щодо подальшої експлуатації (у тому числі щодо можливості виконання робіт із відновлення) або демонтажу (ліквідації), а також в разі потреби відомості про пошкоджені (зруйновані) несучі та огороджувальні конструкції, інженерні системи (із зазначенням ступеня та обсягів пошкоджень), принципові рішення (рекомендації) щодо їх відновлення (підсилення).

Визначення величини завданого збитку при фіксації пошкодженого майна

Однією із важливих складових  фіксації пошкоджень є визначення величини завданого збитку. Величина збитку може бути розрахована самостійно, наприклад шляхом складання кошторису, знову ж таки, у разі наявності незначних пошкоджень та певного досвіду у кошторисній справі або можуть бути залучені відповідні фахівці. В даному випадку мова йде про атестованих судових експертів та оцінювачів.

Переваги звернення до компанії «Бізнес Ассіст» щодо фіксування пошкодженого майна

Спеціалісти компанії ТОВ «Бізнес Ассіст» є атестованими судовими експертами та оцінювачами, кваліфікація яких підтверджена міжнародними сертифікатами, в тому числі  Європейської групи асоціацій оцінювачів  TEGoVA (The European Group of Valuers Associations), які мають статус  «Визнаного Європейського оцінювача» (REV, TEGoVA), що підтверджується відповідним сертифікатом та іменною печаткою.

Наші спеціалісти зможуть надати Вам кваліфіковану безкоштовну консультацію щодо доцільності замовлення оцінки пошкодженого майна або судової експертизи у Вашому конкретному випадку та у разі Вашого бажання фахово здійснити складання Звіту з незалежної оцінки вартості величини матеріального збитку або Висновку експерта.

Не зволікайте із фіксацією пошкоджень, бо із плином часу картина збитку змінюється.

Агресора має бути покарано! Слава Україні!

 

Замовити оцінку
ЯК НАС ЗНАЙТИ?