Услуги
Hi, How Can We Help You?

Методика визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам внаслідок війни

02 грудня 2022 року в Міністерстві юстиції України була зареєстрована довгоочікувана методика визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв'язку із збройною агресією російської федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

Сфера застосування Методики це оцінка (визначення розміру) реальних збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям, іншим суб'єктам господарювання всіх форм власності внаслідок втрати, руйнування або пошкодження їх майна у зв'язку зі збройною агресією російської федерації, оцінки (визначення розміру) упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності зазначеними суб'єктами господарювання, а також оцінки потреб у відновленні майна суб'єктів господарювання.

Методику розроблено на підставі національних та міжнародних стандартів оцінки, а також керівних принципів Світового банку щодо оцінки збитків та інших матеріалів, що розроблені організаціями, визнаними у світовому співтоваристві.

Методика є обов'язковою для використання під час оцінки збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії, проведення судової експертизи (експертного дослідження), пов'язаної з оцінкою збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії, та її положення переважають над іншими положеннями нормативно-правових актів, методик, рекомендацій тощо, які регулюють питання визначення розміру збитків, завданих підприємствам, установам, організаціям, іншим суб'єктам господарювання всіх форм власності.

Оцінка шкоди та збитків, що проводиться відповідно до цієї Методики, здійснюється з метою:

  • визначення збитків, завданих внаслідок збройної агресії, у межах кримінальних проваджень відповідно до законодавства України;
  • визначення збитків, завданих внаслідок збройної агресії, для цілей подання постраждалими заяв на компенсацію;
  • визначення збитків, завданих внаслідок збройної агресії, для цілей подання позовів (у тому числі колективних) постраждалими до судових інстанцій, зокрема міжнародних, а також подання позову державою Україна до міжнародних судових інстанцій.

Така мета згідно з цією Методикою досягається шляхом визначення у вартісному виразі:

  • розміру реальних збитків;
  • упущеної вигоди;
  • потреб у витратах, необхідних для відновлення майна та майнових прав, що зазнали руйнівного впливу внаслідок збройної агресії.

Оцінка збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії, здійснюється шляхом проведення незалежної оцінки збитків або є результатом проведення судової експертизи (експертного дослідження).

Фахівці компанії «Бізнес Ассіст», до складу якої входять як професійні оцінювачі із понад 20-річним досвідом роботи так і судові експерти із понад 20-річним досвідом роботи зможуть Вас проконсультувати та допомогти у прийнятті рішення, яка саме послуга: оцінка чи судова експертиза буде найбільш доречна у Вашому випадку.

Замовити оцінку
ЯК НАС ЗНАЙТИ?